13-08-08

Broodfokkers

Hallokes,

Blijkbaar, aan jullie reacties van vorig postje te zien, is ondertussen iedereen bekend met de term broodfokkers. (Voor degene die het toch niet kennen: broodfokkers zijn meestal kennels die bijna alle soorten hondjes kunnen leveren. Maar ze verzorgen de mamateefjes niet goed. Zorgen ervoor dat het teefje nest na nest terug vol zit en nemen zelfs de pups te vroeg weg om nog meer geld te verdienen. Als mamateef uitgeput geraakt, pakken ze een ander hondje. Ze letten er niet op dat er geselecteerd wordt met de fok. Of een dier raszuiver is of gezond, speelt geen rol. Als het maar geld opbrengt. Meestal zitten de puppy's ook in kooitjes zonder veel sociaal contact met andere hondjes, mensen of andere dieren, zoals katten. De puppy's zijn vaak ook zieker dan andere en niet zindelijk. Wij hadden alletwee oormijt en problemen met onze darmpjes. En de dierenarts die zogezegd samenwerkt met de kennel waar wij vandaan kwamen had al onze inentingen verkeerd gegeven. Ik denk dat dat toch een goede omschrijving is. Verbeter me maar als het niet zo is. Mijn excuses dan.)

Nu moet het vrouwtje bekennen dat ze daar, voor mij, nog niet van gehoord had. Hoe kan het ook? Ik was haar eerste hondje die ze heeft gekocht sinds haar kindertijd. (En toen kwam het hondje van een plaatselijke boer, die toevallig een nestje had.) En ze is pas mijn ras gaan opzoeken op het internet toen ik er al was. Zo is ze ook op Milo's blog beland. :-)

Bleek dat op een bepaald cavalierforum gesproken werd over de kennel waar ze mij gekocht hadden. En die werd bestempeld als een broodfokker. Daar heeft ze dan meer over gelezen en vond het afschuwelijk om te weten hoe slecht de hondjes behandeld worden. Zeker tegenover mensen die zich toeleggen op het fokken met één soort en dit meestal in de privésfeer van hun gezin. (Ze heeft zelfs niet alles gelezen. Vond het te gruwelijk.)

In feite mogen ze baasjes op hun blote poep kletsen dat ze, na deze info die ze bij mijn aankoop niet hadden, toch nog een hondje in dezelfde kennel hebben gekocht. Maar ik vroeg me gisteren ook al af wat er dan met ons zou gebeurd zijn?? Spuitje misschien als we niet verkocht geraken???

Maar langs de andere kant heeft Patsy (in mijn reacties) ook gelijk. Als er hondjes blijven gekocht worden, blijven de broodfokkers hondjes leveren. En of de mama's slecht verzorgd worden of uitgeput geraken van die constante nestjes, maakt hun niet uit. Hier verdienen ze hun brood mee. Veel brood. Er zijn toch hondjes genoeg.

Lijkt mij dan een straatje zonder einde te zijn. Of moeten de talloze honden, die nu in de broodfokkennels zitten, opgeofferd worden zodat de fok kan stoppen? Ik denk allegszins dat dat niet de oplossing is. Niet alleen moeten er dan dieren worden doodgedaan. In feite onschuldige dieren. Het ergste van al is dat ik en vrouwtje niet geloven dat die broodfokkers ermee zouden stoppen. Een mens is heel slim. Zeker als het om achterdeurtjes gaat. Die zouden zeker één of andere weg vinden om toch verder te kunnen gaan. Al is het de mensen voorliegen (wat ze nu ook doen) en bijvoorbeeld zeggen dat ze een asiel zijn of zo. (Ik zeg maar iets....)

Patsy zei ook dat één hondje van een erkende fokker misschien meer kost dan ons twee tesamen. Ik zou het niet weten. Vrouwtje heeft er ook het raden naar hoeveel een hondje van zo'n fokker kost. Ze weet alleen hoeveel ze voor ons betaald heeft. (En dat was € 500 per stuk)

Ik schreef gisteren al dat vrouwtje dus twijfelt in hoeverre de Flor nen 'echte' is. Op zich speelt het zo geen rol. Maar het is wel zo da, bij de aankoop van de Flor, zij heeeeel hard getwijfeld heeft. Of ze het wel moest doen. Niet alleen omdat er dan twee hondjes zouden zijn maar ook omdat ze wist dat het een broodfokker was. Ze betwijfelt zelfs onze geboortedatum. Ze vraagt zich af of die fokkers de juiste datum erop zetten. Haar lijkt het dat de Flor toch jonger was dan op da papier stond. Maar ja, zoiets zullen we nooit helemaal zeker weten. Als het zo is, gaan die mannen dat zeker niet toegeven. Van onze Jim twijfelt ze trouwens ook aan zijne leeftijd. En ook of die niet te vroeg bij zijn mama is weggehaald. (Maar daarover zal ik op een andere keer nog wel vertellen. Als het zo is, heeft hij er alvast een heel schattige gewoonte aan over gehouden.)

Misschien moet het broodfokken beter gereglementeerd worden en gecontroleerd. Een beetje zoals bij batterijkippen. Maar we zullen zien zeker. Als vrouwtje er echt iets aan wil veranderen, zal ze toch eerst nog meer info moeten hebben en meer moeten lezen over deze zaken. Daar weet ze, eerlijk gezegd, nog niet genoeg over om er iets aan te doen.

Laten we alvast hopen dat de hondjes die toch nog gekocht worden (zoals wij), een goede thuis vinden (ook zoals wij ;)) en niet te veel ziek worden (ja ook zoals wij). Allé, andere hondjes mogen ook niet ziek worden, maar ik denk dat broodfokhondjes toch een grotere kans maken op 'iets'. (Zoals mijn cherry-eye vrouwtje??????)

Toch nog een mooie, liefst droge woensdag voor jullie allemaal.

En er mogen dan al 5 cavalierblogjes zijn, ik zie jullie allemaal graag. hond/kat, ras of niet, ....

Pootje

18:54 Gepost door rafke, hondje van Ilse | Permalink | Commentaren (11) | Tags: flor |  Facebook |

Commentaren

Rafke het is net zo bij katten. Schande. Fokken en fokken pffff
Mijn vrouwtje heeft lang gezocht voor mij. Er zijn maar 8 catteries in Europa. Met eentje klikte het dadelijk en ze is dan op bezoek geweest. Gelukkig in Den Haag voor hetzelfde geld zat ze in de UK. In America zijn er veel van mijn ras.
Ik was ook een dure poes. Omdat ik geen kort staartje had niet polydatyl was mijn prijs lager, 700 euro, als er met mij gefokt zou worden was het 1500 euro. Mijn ouders kosten elk 3000 euro. Prijzen kunnen oplopen tot 4000 euro in de States voor een fokkater of poes.
Maar ik ben het waard zegt mijn vrouwtje

Gepost door: Viv,Chaplin&Staartje | 13-08-08

Rafke & Florke Wij hebben onze Charly gekocht voor een echte cavalier,en zijn expres naar de andere kant van Belgiê geweest naar Neerpelt waar ze niets anders kweekten ,wij waren wel afgesproken via mail en ze hadden de foto van onze Charly met zijn moeder doorgestuurd, juist de twee gelijken was het.Toen we erom gingen stonden ze er mee klaar in hun armen,het was echt een schatje,en eigenlijk nog altijd.Eens er mee thuis gekomen zijn we er mee naar de dierenarts geweest ,een prachtig beestje zei hij ja het is een cavaliertje. Maar de weken gingen voorbij en zijn haar groeide niet,zo zitten we met een cavalier met kort haar.Wel een heel lieve toffe hond en heel gezond, ik zou hem niet kunnen missen.Je heeft hem mischien wel al gezien op mijn blog, overlaatst heeft hij er nog opgestaan met zijn baasje.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 13-08-08

Hey maatje! Ik ook ben een hondje van de broodfok. Vrouwtje en baasje wisten ook van niks voor dat ze mij gekocht hadden. Ik ben ook hun allereerste hond die ze kopen samen. Ook ik ben als pup vaak ziek geweest, diarree met bloed, overgeven, kennelhoest,... Ik heb het allemaal gehad. gelukkig is alles goedgekomen en ben ik nu een voorbeeldige hond. Enfin, de laatste tijd iets minder. Om op je vraagje te antwoorden, neen, de baasjes zijn niet een lange tijd thuis geweest of zo... Alles is zoals vroeger... Maar vandaag is vrouwtje bij iemand geweest die heel veel over hondjes weet en mss heeft die een oplossing; maar ik zal er binnekort meer over vertellen op mijn blogje. En die broodfok: dat met stoppen maar vrees dat dat nog niet voor morgen zal zijn. En inderdaad, wat zou er met de onverkochte pups gebeuren? Mag er niet aan denken dat ik één van hen was... Vrouwtje twijfelt ook aan mijn echte geboortedatum, volgens de papieren is dat 15/8 maar 't zou best wel eens een beetje vroeger kunnen zijn...
Dikke poot van je blogmaatje Tidou.

Gepost door: Tidou | 13-08-08

Weet je sinds Chesko bij ons woont en die man ons vrouwtje niets had gezegd over z'n navelbreukje, 't feit dat hij er bijna dood door was is ons vrouwtje zich gaan verdiepen in alles wat met broodfok te maken heeft. Ze kent een tehuis waar ze broodfokteefjes oppakken en ze zag de gevolgen en foto's van in de fokkerij. Het heeft haar al meer dan 1 traan gekost. Sindsdien is ons vrouwtje nog véél kwader op die broodfokker. Er is maar 1 manier hoe je ze kan raken en dat is door ze geen cent meer te gunnen ! Als ons vrouwtje ziet dat er hondjes of poesjes in een dierenwinkel zitten gaat ze buiten zonder iets, ze koopt er zelfs geen poepzakjes meer. Volgens haar voelen ze het anders toch niet. Nu is er een nieuwe wet gemaakt vanaf volgend jaar mogen ze niet meer in visbokaals in de winkels zitten. Een wet die niet echt iets waard is want er zijn al héél veel verkopers zoals Woefkesranch die nu gewoon zelf gaan fokken :-((( Dat beloofd dus nog erger te worden.

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 13-08-08

Oh ja we zijn nog iets vergeten te vertellen.
Ons vrouwtje heeft een linkje op haar blog gezet naar Aba (de anti broodfok actie) gewoon op het plaatje klikken, zo kom je al 'n pak meer te weten over broodfok.

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 13-08-08

ja, ik begrijp dat ook niet.
natuurlijk als je aankoop zo duur is je moet meedere katten hebben en een goed onderhoud, veel dokters voor alle kleine ongereldheden die optreden. Lin is een goede vriendin van mij geworden en als ik zie wat zij uitgeeft aan haar 10 katten dat is een fortuin maar zij heeft dan ook al 2 awards gekregen voor Top cattery.

Het zou niet voor mij zijn.

Gepost door: Viv,Chaplin&Staartje | 13-08-08

Ras of niet we zien iedereen heel graag !!!!!
pootje Roef & Oika .

Gepost door: Roef en Oika | 13-08-08

oeps hier is wel wat losgeweekt blijkbaar en zo te zien verschiet ik van het aantal gekochte (maar niet wetende) broodfokhondjes.
Wij betaalden 850 voor Milo. Hmm die 500 is ook niet mis voor broodfok hé.
Ach, ik denk dat dit nooit volledig uit te roeien is, maar er moet wel iets aan gedaan worden vind ik. Maar dat zal nog lang duren vrees ik.
En ondertussen zijn er zoveel mensen die nog nooit van broodfok gehoord hebben en toch weer hondjes ginder kopen.
Daarom is het wel goed dat het af en toe aangekaart wordt op blogjes ... zodat de mensen ermee in contact komen en even gaan nadenken.
En ik lees hier woefkesranch ... die heeft een heel slechte naam!

Gepost door: Milo | 13-08-08

Waarschijnlijk was Woody ook afkomstig van een broodfokker die toen hij ontdekte dat Woody maar 1 oog had, hem dumpte voor de deur van de dierenarts ( toch nog een beetje gezond verstand ....). Miss Poppy & Lily hebben geen stamboom, maar komen van iemand die zo nu en dan een nestje heeft van Shih Tzu's of Berner Senners. Zij hebben een grote werkende boerderij. De hondjes zitten bij hen in de keuken. Onze dierenarts heeft mij verzekerd dat beide pups in uitstekende gezondheid waren en dat op de inentingen zeker niet bespaard werd. De operatie van Lily's breukje zou door de fokker betaald worden. Ik mocht ook altijd effen binnenspringen om naar hen te kijken of nadat ik ze mee naar huis genomen had, naar haar of naar hun dierenarts bellen als ik vragen had.

Gepost door: Chris, Miss Poppy & Lily | 14-08-08

Tja broodfok er is zeker nog niet het laatste over gezegt, er zijn zo al veel discusies begonnen.
Ik wilde aan je info over broodfok het volgende nog toevoegen. Veel van die pupjes worden gewoon gekweekt in het oosten in oude varkansstallen waar de moedrtjes nooit daglicht te zien krijgen, de hondjes worden te vroeg weggehaald omdat de moeder dan terug vruchtbaar is en dirrect terug gedekt word. De hondje worden dan per camion naar hier gebracht en een deel haalt het zelfs niet levend.
En zoals hiervoor al gezegd heb je eigenlijk nog heel veel betaald ook, bij een degelijke kweker van hier zonder stamboom wel te verstaan heb je ze voor dezelfde prijs.

Gepost door: Vicky | 14-08-08

Leuk he ,al die cavalierbloggers ,nu ik er ook aan begonnen ben zie ik opeens heel veel bloggen met cavaliers en die komen allemaal bij mijn favorieten terecht,zo kan ik regelmatig eens van de ene naar de andere surfen.Jullie hebben ook een mooie poes,Met hondjes en poezen kan je allicht heel vele verhaaltjes vertellen op je blog.Nog heel veel plezier in bloggenland!!!

Gepost door: Carina-Patrick-Bono | 14-08-08

De commentaren zijn gesloten.